Är arsenik i ris farligt? | Lisa's Healthspo

Lisa's Healthspo

Annons

Är arsenik i ris farligt?

IMG_4275IMG_4286IMG_4283

 

 

Hej på er finisar!

Jag har gått och funderat mycket kring det här med arsenik i ris. Är det så farligt som vissa säger? Är det så ofarligt som andra säger? Jag äter inte jättemycket ris men det varieras väl mellan det, bulgur, potatis, rotfrukter, quinoa osv. Dock så finns det något som ligger nära mitt hjärta och det är riskakorna!

När rapporterna om arsenik i ris kom så slängde mamma ut allt ris ut hemmet typ. Sen så har jag pratat med andra som knappt bryr sig. Jag vet inte hur jag ska tänka?! Det som skär i hjärtat är att jag saknar mina riskakor så mycket! Jag har abstinens på hög nivå!!

 

Hur tänker ni?!

 

Allt som odlas tar upp tungmetallerna och alla andra ämnen som finns i jorden. När det kommer till ris så tar det upp kadmium och arsenik både från marken och vattnet som riset bevattnas med innehåller även arsenik. Sen är ris extra bra på att ta upp just olika ämnen från marken vilket ger dessa höga halter. Speciellt höga halter av arsenik finns det i fullkornsris eftersom att skalet ju är där mest nöring finns, men tyvärr även tungmetallerna.

Enligt Livsmedelsverket så är det inte farligt att äta ris i en liten mängd. Det är främst farligt för barn. Det viktiga är att variera sin konst, ännu viktigare efter dessa rapporter. Allt som odlas tar ju som sagt upp tungmetaller från jorden så inte bara vårt intag av vitaminer, mineraler och näring behöver varieras för att få en varierad kost utan också intaget av olika typer av tungmetaller behöver varieras.

 

Hur kommer ni att göra med er riskonsumtion?

 

Från och med nu komemmer jag ta tillbaka lite ris i min kost, främst riskakorna är varmt välkomna tillbaka! Jag har redan en väldigt varierad kost så jag tror inte att det är någon fara!

 

Ha en fin kväll! Kram,
Lisa

 

 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jojje

  Det är ingen fara på så sätt, man kan ju inte gå runt och vara livrädd för allt 😉
  Tror nog det är farligare att sätta ner baken i soffan då hahaha..Alla miljögifter.
  Jag äter inte ris så ofta, men har det alltid i skåpet.
  Visst är det roande med fullkornsris som är så nyttigt och livet blir bra av det…ungefär så lättstyrda är folk.
  🙂

Annons
stats