Quornwok ~ World Meat Free Day | Lisa's Healthspo

Lisa's Healthspo

Annons

Quornwok ~ World Meat Free Day

IMG_8434IMG_8422IMG_8438

 

 

Idag är det World Meat Free Day!

En av de bästa högtidsdagarna att fira tycker jag ; ) Denna dag finns till för att uppmuntra till att äta mindre kött och/eller välja kött som producerats på ett bra sätt. Den finns för att visa att små förändringar kan göra skillnad på den enskilda individens hälsa men men framförallt såklart på hela världens och vår planets hälsa.

 

 

S I F F R O R  O M  K Ö T T P R O D U K T I I O N  &  K O N S U M T I O N
– Det krävs 15 000 liter vatten för att producera 1kg nötkött jäfört med 2500 liter för 1 kg ris
– 23% av jordens yta upptas av nötkreatur
– Köttproduktionen står för nästan 20% av koldioxidutsläppen
– Det krävs 18 gånger så mycket fossila bränslen för att producera nötkött jämfört med växtbaserat protein

– Rött och processat kött kan kopplas till tarmcancer medan frukt och grön minskar cancerrisken
– Att ersätta mättat fett med fleromättat fett kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 19%
– Rött och processat kött ökar risken för typ-2 diabetes
– Vegetarianer har ett väsentligt lägre BMI än köttätare

 

 

F A K T A  O M  K Ö T T P R O D U K T I I O N  &  K O N S U M T I O N

1) Om alla i Storbrittanien skulle börja äta kött högst tre dagar i veckan skulle 45 000 för tidiga dödsfall undvikas och vårdkostnader på 14 miljarder kronor skulle besparas.

2) Om 10 miljoner människor äter köttfritt en dag minskas koldioxidutsläppen med 2 438 varv runt jorden med bil, kräver matproduktionen 23 kvadratkilometer mindre landareal, sparas 13 miljoner ton vatten och 885 miljoner kcal färre konsumeras.

3) Om 1 miljon männirkso äter köttfritt i en dag minskas koldioxidutsläppen med 244 varv runt jorden med bil, kräver matproduktionen 2 kvadratkilometer mindre landareal, sparas 1 miljon ton vatten och 89 miljoner kcal färre konsumeras.

4) Om en människa äter köttfritt en dag sparas drygt 2 kvadratmeter land.

 

 

Därför samarbeter jag med Quorn idag och lagar en köttfri lunch (som alltid) vilken är både god, bra för hälsan, bra för miljön, snäll mot djuren, snäll mot dina medmänniskor och riktigt enkel att göra! Jag har även fått fråor om mer recept med quorn så denna dag tror jag ni uppskattar med!

Quorn är för er som inte vet ett vegetariskt alternativt till kött och fisk. Det går helt utmärkt att bara byta ut köttet/fisken med detta goda och proteinrika alternativ. Konsistensen är ungefär som kyckling utan skinn. Jag skulle helt ärligt kunna äta quorn som det är. Det är så gott, jag älskar quorn!!

Ha en riktigt bra World Meatfree Day!! Kram Lisa

 

 

Q U R N W O K
2 quornfiléer
Shiratakinudlar, bönpasta, lowcarbpasta, rispasta eller vanliga nudlar
Squash
Broccoli
Cahmpinjoner
Tomater
Rödlök
Vitlök
Ingefära
Paprikapulver
Sambalolek
Soja

Skiva quorn och grönsaker. Koka ditt val av nudlar enligt förpackning . Stek samman allt och krydda efter egen smak. Smaka av och låt wokas/stekas i några minuter. Så lätt var det!! Klart!

 

 

 

I N S T A G R A M @lisas_healthspo (länk)  ~  B L O G L O V I N’ Lisa’s Healthspo (länk)  ~  M A I L lisashealthspo@gmail.com

 

 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats