Vegetarian | Lisa's Healthspo

Lisa's Healthspo

PicMonkey Collage0802153Lite av livets goda som vegetarian – vegetariskt är gott!

 

 

Hej på er!

Nu är vi ju en bit in i februari vilket är ganska stort för mig – jag har nu varit vegetarian i 4 hela år!! Helt klart bästa beslutet jag tagit i mitt liv! Jag började väl reflektera kring det hela när jag gick i mellanstadiet och mådde väldigt dåligt över det hela, det här med att äta kött. När jag gick i 5:an ville jag bli vegetarian och blev också det i bamba. 

Mamma lät mig dock inte bli det eftersom hon, helt ogrundat, trodde att det skulle vara farligt för mig på något sätt. Efter två års tjat och argumenterande så blev jag vegetarian när jag gick i 7:an. Det var alltså 2011, 4 år sedan. Härom natten drömde jag att jag blev tvingad att äta kött haha. Det var så hemskt!

 

Jag är väldigt glad och stolt att jag valt att leva på detta sätt! Jag tänkte lite snabbt berätta varför jag är vegetarian:

 

– Djuren
Det är väl främst av solidaritet till djuren som jag väljer att inte äta dem. Jag tycker inte att djur och människor är så himla olika. Detta har bevisats på många olika sätt också. Djur tänker och känner väldigt likt oss människor. Det är bara vi som satt oss på en pedistal över djuren och anser oss vara ”jordens övermän”. Det anser jag alltså inte att vi är!

Om vi då tar ett steg bort från det moraliska/omorolaiska med att äta djur så kan en kanske i alla fall behandla dem med respekt innan de dödas? Att hönor aldrig i sitt liv får fälla ut sina vingar eller att fiskar lever i odlingar så tätt packade att de skaver och skär upp varandra in på benen är INTE okej!

 

– Miljön
Detta är något jag personligen också brinner för och som kommer väldigt bra på köpet av att inte plåga djur. Köttproduktionen står för 15% av världens totala utsläpp. Kokött släpper ut mellan 23 och 39 kg växthusgas per kg rent kött. 

Sen så är det så otroligt ineffektivt rent näringsmässigt med att äta kött. Det är väldigt krångligt att förklara men om ni tänker själva så är det ju mycket mer effektivt om en människa bara får näring från växten direkt än att gå omvägen att djuret först ska ta upp näring från växten.

90% av näringen försvinner när djuret växer, rör sig m.m. och så ska människan istället sedan ta upp näringen från djuret. Det är ju så mycket bättre att vi bara odlar mat åt oss människor på den gigantiska yta som går till foder idag.

 

– Hälsa
Detta är inget jag personligen bryr mig om men det är ju en väldigt bra fördel också. Köttätande och överkonsumtion av kött kan nämligen leda till tarmcancer. Kött innehåller även mycket animaliskt fett vilket är det fett som är det dåliga; kan orsaka hjärt- och kärlsjukdom m.m.

 

Källa: slv.se bl.a.

 

Det var de tre stora men sen finns den en massa mer att skriva. Jag stannar dock här. Jag har faktiskt mer och mer börjat se mer åt veganismen (vilket ni kanske märkt) men det blir nog inte förrän jag flyttat hemifrån om några år i så fall.

Jag hoppas att ni känner er inspirerade att, manade till och taggade på att äta mer vegetariskt av denna bloggen! Jag försöker visa på att ett helt eller delvis köttfritt liv inte är så svårt! Så våga testa vegetariskt!

stats